De Leeuw

Uiterlijk

Leeuwen hebben een kortharige bruine vacht. Op hun kop hebben de mannetjes manen. De meeste mannetjes hebben zwarte of bruine manen met variërende lengte op de kop, hals en schouders. De vrouwtjes hebben (bijna) geen manen. Aan hun staart hangt een soort kwastje. Een leeuwenpoot heeft een soort kussentje onder zijn voet, zodat het niet zeer doet als hij rent. 

De familie

Een vrouwtje krijgt per keer 2 tot 6 welpjes. Na vier maanden mogen de welpjes mee op jacht met hun moeder. Een leeuw kan van 15 tot 24 jaar oud worden (het kan ook eerder als een leeuw gedood wordt). Er is één leeuw die met alle vrouwtjes paart. Een leeuwenjong noem je een welp.

Jacht

De vrouwtjes jagen bijna altijd. Als het grote prooien zijn helpen de mannetjes wel mee. Meestal is de jacht in de nacht. Het is best oneerlijk verdeelt bij de leeuwen. Eerst wordt er gejaagd door de vrouwtje. Als ze klaar zijn gaan ze weer terug met de buit. Als ze weer terug zijn mag het mannetje als eerste gaan eten. Het mannetje heeft wel zeven kilo vlees per dag nodig en het vrouwtje maar 5. Als het lekkerste eruit is gegeten door de man mag het vrouwtje gaan eten. Als die klaar is mogen de welpjes pas. Er is dan meestal nog weinig over.

Grootte en lengte

Leeuwen zijn kleiner dan tijgers. Een volwassen leeuw weegt ongeveer 250 kilo. Een tijger 300. Dus er is veel verschil. Een gemiddelde leeuw wordt 220 centimeter, en een gemiddelde staart is 110 centimeter. Een mannetjes leeuw slaapt 20 uur per dag dus is hij maar 4 uur actief. Leeuwen leven in troepen. Elke troep heeft een eigen territorium. Als je in hun territorium komt dan ben je hun vijand. In een troep leven meestal achttien vrouwtjes en een mannetje. Soms wordt er een mannetje geboren. Dan wordt die als hij 3 jaar is uit de groep gejaagd. Een nieuw mannetje verjaagd de ouders en dood de jonkies daarvan. Daarom wordt hij weggejaagd.

Herkomst en leefgebied

De leeuw leeft in bijna alle delen van Afrika en in India. Er leven steeds minder leeuwen in de wereld. Veel leeuwen leven nu in een dierentuin.

Wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam is Panthera Leo.